Viikkoharjoitukset palokuntanuorille – aiheina varautuminen, sisälle suojautuminen ja väestönsuoja

Etusivu > Artikkelit > UPL Blogi > Viikkoharjoitukset palokuntanuorille – aiheina varautuminen, sisälle suojautuminen ja väestönsuoja

Näinä kummallisina aikoina, kun ihmiset janoavat tietoa, ja varautumisen ja väestönsuojelun kurssit täyttyvät, voi oikeasti ylpeänä ja hyvällä mielellä todeta että Uudellamaalla ja Helsingissä sen saman tiedon saavat myös palokuntanuoret. Liitto tarjoaa jäsenpalokuntiensa nuoriso-osastoille mahdollisuuden tulla tiloihimme Vantaalle, näin myös kouluttajat saavat yhden ”vapaaillan” koulutuksesta. Korona katkaisi liiton tarjoamat viikkoharjoitukset nuorille, mutta nyt olemme päässet jatkamaan näitä harjoituksia jälleen. Ja nyt jos koskaan tämän parin tunnin koulutussetti on tärkeää tietoa myös nuorille!

Illan aikana siis käymme ensin läpi varautumista ja sisälle suojautumista, sekä hieman juttua väestönsuojista. Sitten päästään tutustumaan väestönsuojaan, joka onkin yleensä se mielenkiintoisin osa. Hätäuloskäytäväkin pysyy siistimpänä, kun nuoret koluavat sieltä pölyt pois 🙂 Lyhyenkin tutustumisen jälkeen nuoret tietävät, mitä väestönsuojassa pitäisi tehdä, jos suojautumiskäsky tulisi. Ja ymmärtävät eron sisälle suojautumisessa ja väestönsuojaan suojautumisessa – ero, joka tuntuu olevan tällä hetkellä monelle epäselvä.

Kun ”koulutuksen” alussa kysyn kysymyksen: Mitä on varautuminen, mitä siitä tiedätte? – On yleensä aika hiljaista. Palokuntien harjoituksissa ei välttämättä koko harjoituskauden aikana keritä käsittelemään näitä asioita. Mutta kun ilta on päätöksessä, nuoret tietävät hurjasti asioita, ovat huomanneet kuinka paljon jo tietämättään tietävät ja ovat varautuneet – ja vievät vielä tietoa (ja 72-tuntia esitteet) vielä kotiin vanhemmille!

Palokuntanuoret ovat niin timanttisia tyyppejä, kuinka upeita aikuisia, ja toivottavasti aikuisia palokuntalaisia, heistä kasvaakaan – fiksuja, osaavia ja tietäviä! Ja tämä sama teksti pätee joka ikiseen palokuntanuoriso-osastoon, joka viikkoharjoituksissa liiton toimistolla on käynyt!

Kiitos kuuluu myös niille kouluttajille, jotka nuoret toimistolle tuovat, ilta on kyydityksineen pitkä. Mutta ehkä, ja toivottavasti, myös kouluttajat ja mukana tulevat aikuiset lähtevät kotiin himpun verran turvallisemmalla mielellä – varautumisen alalla tieto kun ei lisää tuskaa, vaan nimenomaan vähentää sitä!

Jos siis teksti tavoittaa Uudenmaan Pelastusliiton alueen jäsenpalokunnasta jonkun sellaisen, joka kiinnostuu, niin yhteyttä voi ottaa sari.tuuri-salonen@upl.fi, sovitaan aika jolloin juuri teidän palokuntanne nuoret voivat tulla viikkoharjoituksiin tiloihimme. Eikä hätää jos syksyn ohjemaan ei enää mahdu, jatketaan näitä iltoja myös keväällä 2023 🙂

Teksti ja kuvat: Sari Tuuri-Salonen, UPL

Lue myös