Kunnia- ja ansiomerkit
Kunnia-/ ansiomerkki on julkinen ja säilyvä huomionosoitus jollekulle hänen ansioistaan palo- ja pelastustoimen, väestönsuojelun tai muun turvallisuustyön hyväksi. Merkki viestii saajalleen, että hänen kokemustaan ja sitoutumistaan yhteisöön arvostetaan. Ansiomerkkejä voidaan myöntää myös yksityisille henkilöille heidän osoittaessaan neuvokkuutta onnettomuus- tai vaaratilanteessa.
Kunniamerkeillä tarkoitetaan ritarikuntien kunniamerkkejä, sekä muita virallisia tai puolivirallisia ansio- ja muistomerkkejä. Nykysuomen sanakirjan mukaan ansiomerkit ovat yhteisön omassa piirissään jakamia, perustamiaan tunnuksia, joista jaetaan yhteisön omassa piirissä sen toimintatavoitteiden kannalta tärkeässä työssä osoitetusta kuntoisuudesta.
Ansiomerkin ei tulisi olla merkkipäivä- tai eläkepäivälahja.
Suomalaiset kunniamerkit voidaan ryhmitellä seuraaviin ryhmiin:
- Valtiovallan perustamat tai myöntämät kunnia- ja ansiomerkit
- Puolivirallinen ritarikunta
- Muun isänmaallisen toiminnan ristit ja mitalit
- Valtakunnallisen luonteen omaavien yhteisöjen kunnia ja ansiomerkit esim. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja Suomen Palopäällystöliiton ansiomerkit
- Yksityisten yhteisöjen kunnia- ja ansiomerkit esim. Uudenmaan Pelastusliiton ansiomerkit
Ansiomerkkien myöntämisestä on em. järjestöillä omat ohjeensa. Ansiomerkkejä koskevat hakemuslomakkeet löytyvät materiaalisalkusta.