Uudenmaan Pelastusliitto kouluttaa asumisturvallisuuden valmentajia

Etusivu > Artikkelit > UPL Blogi > Uudenmaan Pelastusliitto kouluttaa asumisturvallisuuden valmentajia

Lainsäädännön muututtua liki kymmenen vuotta sitten, poistui taloyhtiöiltä velvollisuus nimetä ja kouluttaa tehtäväänsä turvallisuudesta vastaava henkilö. Näissä pelastusliittojen järjestämissä koulutuksissa annettiin tietoa asunnon, asumisen ja kiinteistön turvallisuusvelvoitteista sekä vinkkejä niiden asioiden kehittämiseen. Koulutetut vastuuhenkilöt jakoivat turvallisuustietoutta asukkaille.

Kun velvoite laista poistui, alkoi myös koulutuksiin kiinnostuminen hiipumaan. Viime vuosina ei ole juurikaan avoimia kursseja toteutunut. Ainoastaan jollekin ryhmälle suunnatut tilauskurssit on saatu toteutettua. Koulutuksen loppuminen vaikuttaa asumisen turvallisuuteen heikentävästi. Talojen hallitukset eivät tiedä kiinteistön lakisääteisiä velvollisuuksia ja kukaan ei anna opastusta asukkaille kodin turvallisuusasioista.

VALMENTAJAKOULU

Uudenmaan Pelastusliitto kehitti ongelmaan ratkaisuksi valmentajakoulun. Kouluun kutsutaan palokuntalaisia, joilla on vankka kouluttamiskokemus ja luonnostaan turvallisuuteen suuntautunut ajattelutapa. Valmentajille kerrotaan koulutuksen toteuttamiseen liittyvät käytännön- ja hallinnolliset koukerot. Suurin osa illan mittaisesta koulusta käytetään valmentajia varten rakennettuun aineistoon tutustumiseen. Tällä hetkellä maaliskuussa 2021 valmentajia on noin 20 ja lisää koulutetaan.

TURVALLISUUSPAINOTTEISIA ASUKASILTOJA

Vuonna 2020 valmistettiin yli 20 eri aiheryhmää, joista voidaan kerätä aina tilaajaa eniten kiinnostavat aiheet asukasiltaan. Näin turvallisuusillassa käsitellään niitä asioita, joista asukkaat eniten kaipaavat ohjausta ja esimerkkejä.

Pääaiheryhminä on asunnon ja asumisen turvallisuus sekä kiinteistön turvallisuusasiat. Ei ole unohdettu myöskään ikäihmisten asioita. Saman illan aikana voidaan ottaa pari kolme aiheryhmää tarkempaan käsittelyyn. Seuraavalla kerralla voidaankin jutella sitten aivan eri aiheista. Sama talo voi siis kutsua valmentajan uudelleen ja uudelleen.

Jatkuu kuvan alapuolella….

KOKO TALOLLE TURVALLISUUSTIETOUTTA

Turvallisuusvastuuhenkilöiden kurssimuotoisessa koulutuksessa koulutettiin vain yksi vastuuhenkilö talolle. Tulevaisuus jäi sitten hänen aktiivisuutensa varaan. Aivan kaikissa tapauksissa kurssin opit eivät levinneetkään muille talon asukkaille. Valmentajien toteuttamissa asukasilloissa samasta talosta saa oppia kaikki halukkaat paikalle tulleet. Näin toimimalla jaetaan osaaminen samalla kertaa moneen asuntoon.

COVID19 EI ESTÄ VALMENNUSILTOJA

Valmentajilla on mahdollisuus toteuttaa koulutukset myös etänä Teamsin välityksellä. Silloin tilaaja kerää osallistujien yhteystiedot ja kutsuu heidän Teams palaveriin sovittuna aikana. Hän liittää myös valmentajan kutsuun ja sovittuna aikana kaikki ovat samassa koulutuspalaverissa asioihin perehtymässä. Kun tilanne aikanaan rauhoittuu, voidaan koulutukset tulla toteuttamaan, vaikka talojen kerhohuoneisiin.

ASUKASILLAT EIVÄT MAKSA TALOILLE

Uudenmaan Pelastusliitto voi tarjota valmentajat toteuttamaan turvallisuusiltoja siten, ettei niistä aiheudu taloyhtiölle, tai asukkaille kuluja. Ainoastaan mahdollisen lähikoulutuksen kahvitus jää talon väen hoidettavaksi. Talon tehtäväksi jää myös Teams kokoukset järjestelyt etäkoulutuksessa, tai tilojen varaamiset lähikoulutuksessa.

Lisätietoja valmentajakoulusta aulis.partanen@upl.fi

Lue myös