Pelastuslaitosten UATP kiertue 7.10. / Keskilenkki 3
Tänään taas kaikki hyvin, eli ei juuri itse kiertueesta kerrottavaa.
MITÄ OPETAMME?
- Tunnistamaan ajoneuvo sähkö tai kaasuautoksi.
- Virrattomaksi tekeminen
- Vaaralliset paikat
- Toiminta eri tilanteissa
- Mitä pitää ”pelätä” ja mitä ei tarvitse
- Miten voi tehdä autosta vaarattomamman ihan pienilläkin toimilla
- Miten tunnistaa, että pahimman vaaran tapahtunut tilanne on jo deaktivoinut
- Tarkempi tutustuminen auton osiin ja niiden toimintaan
Ja keskustelun yhteysessä monta muuta asiaa.
Tavoitteena on tunnistaa, tietää, minne koskea ja minne ei saa mennä. Kuinka auto tehdään tai on jo muuttunut sellaiseksi, että normaalikeikassa ei syytä huoleen. Missä energiat ovat missäkin vaiheessa ja mitä paikkoja pitää varoa työskennellessä. Kerromme myös miksi pieni liikenneonnettomuus (parin auton ”pusukolari”) voi muuttua merkittävästi vaativammaksi usean yksikön tehtäväksi.
ENSIHOITO
Vaikka luulisi, että nämä koulutettavat asiat koskevat vain palopuolen väkeä, luulo ei ole oikein. Myös ensihoidon on hyvä tunnistaa auto ”poikkeavaa” energiaa käyttäväksi ja kuinka hekin voivat pienillä toimilla ”rauhoittaa” tilanteen jo ennen pelastuspuolen saapumista. Tai vaikka tietää, että joku silmin nähtävä asia autossa kertoo, että energiasta ei enää suuremmin tarvitse välittää. Tai sitten se onkin tosi vaarallinen.
Ensimmäisenä kohteessa oleva voi myös antaa tärkeitä tietoja saapuvalle pelastusyksikölle auton käyttövoimasta ja toisaalta huolehtia omasta työturvallisuudesta tunnistamalla mahdolliset vaaranpaikat tai ilmiöt. Tike voi ensihoidon tiedoilla hakea tarkempia tietoja auton energiasta valmiiksi saapuville yksiköille.
Tervetuloa kaikki ensihoidon työvuorossa olevat mukaan rasteille.