Liitto on myöntänyt Kirkkonummen VPK:lle erityisen 950 euron tuen ukrainalaisten lasten palokuntaharrastuksen tukemiseen.

Etusivu > Artikkelit > UPL Blogi > Liitto on myöntänyt Kirkkonummen VPK:lle erityisen 950 euron tuen ukrainalaisten lasten palokuntaharrastuksen tukemiseen.

Syyskuun alussa Kirkkonummen VPK:n (Kyrkslätt FBK) nuoriso-osaston johtaja Sabina Holopainen kertoi sivulauseessa, että heillä on palokunnan nuoriso-osastossa aloittanut reippaat 10 ukrainalaista lasta. Niin paljon asia alkoi kiinnostamaan, että torstaina 8.9. ajelin katsomaan, mitä Kirkkonummella oikein tapahtuu.

Piha oli täynnä reippaita ja innokkaita lapsia ja nuoria, kielten sekamelskassa kuului suomea, ruotsia, ukrainaa ja englantia, ja käsillä puhumista senkin edestä. Mitä täällä siis on tapahtunut, miksi palokunnan nuoriso-osasto on enemmän kuin tuplaantunut hetkessä?

Uudenmaan Johanniitat olivat sodan alusta saakka tukemassa Suomeen saapuneita ukrainalaisia, ja kesällä he ottivat yhteyttä Sabina Holopaiseen, ajatuksena saada lapsille hyvä ja hyödyllinen harrastus. Sabina vastasi heti myöntävästi, ja niin seuraavissa treeneissä olikin 14 innokasta ukrainalaista nuorta. Varusteita ei ollut, eikä ole tarpeeksi, mutta jakamalla varusteita treeneistä selvittiin. Suomen Johanniittain ritarikunta tukee harrastusryhmää jo kuljettamalla nuoret harjoituksiin, ja he ovat hankkineet myös nuorille kumisaappaita.

Mutta takaisin niihin harjoituksiin. Sabina oli osastonjohtajana vastuussa treeneistä, mutta mukana oli ilahduttava määrä myös muita kouluttajia. Ja kuinka hyvin kouluttajat ottivat kaikki nuoret, pienistä kielivaikeuksista ja ukrainalaisille nuorille ihan uusista jutuista huolimatta, huomioon. Kärsivällisyyttä, jämäkkyyttä, hauskuutta, naurua – kaikkea tuota noissa treeneissä riitti! Nuorten harjoituksia oli seuraamassa muutama vanhempi, ja vaikka yhteistä kieltä ei juuri ollutkaan, niin google kääntäjän kanssa juttu luisti. Vanhemmat olivat niin onnellisia siitä että nuorille on tekemistä, ja turvallinen paikka harrastaa. Palomiehet ovat Ukrainassa erittäin arvostettuja, joten sekä nuoret että vanhemmat arvostavat palokuntaharrastuksen todella korkealle.

Kirkkonummen ”omat” junnut näyttivät ottaneen ukrainalaiset jo osaksi omaa osastoaan, niin hyvin yhteistyö sujui, harjoituksia oli kiva seurata. Mutta ne varusteet, niitä ei kaikille ollut, edes suojavarusteita harjoituksiin. Myös kypärän puuttuminen on palokuntaharrastuksessa iso puute, se pitää olla myös nuorilla.

Tästä lähti sitten ajatus erityisen tuen hakemisesta Uudenmaan Pelastusliitosta. Kirkkonummen VPK on ollut liiton jäsen jo vuosia, ja liiton oli helppo lähteä tukemaan tätä toimintaa. Liiton tuki ei normaalisti ole tarkoitettu yksittäisen palokunnan hankintoihin, tässä kuitenkin tehtiin poikkeus, koska Kirkkonummen VPK ennakkoluulottomasti otti suuren määrän ukrainalaisia nuoria mukaan toimintaan, eikä siinä kohdassa edes ajatellut resursseja, sen aika tuli myöhemmin.

Sabina Holopainen ja koko palokunta osoitti toiminnallaan sen, mitä palokuntalaisuus on: yhteisöllisyyttä ja yhdessä tekemistä, ilman ennakkoluuloja. Aika näyttää kuinka moni harrastusta jatkaa, ja tietenkin pääseekö osa palaamaan kotimaahansa. Kuitenkin myös he ovat oppineet tärkeitä turvallisuustaitoja, ja saaneet tämän hetkiseen elämäänsä mukavaa tekemistä ja uusia ystäviä.

Toivottavasti myös muita palokuntia lähtee rohkeasti mukaan, ja ottaa ukrainalaisia nuoria mukaan harrastukseen. Aina löytyy niitä syitä miksi ei onnistu tai miksi on vaikeaa, Kirkkonummen VPK:n rohkeus taas osoittaa että kaikki on mahdollista!

PS. Torstaina 29.9. treeneihin ilmestyi kolme ihan suomalaista nuorta, Sabinan sanoin ”olivat kuulleet meistä”. Että näin se hyvä synnyttää lisää hyvää!

Teksti ja kuvat: Sari Tuuri-Salonen/UPL

Myös Pelastustiedon päätoimittaja Esa Aalto kävi tutustumassa Kirkkonummella nuorten harjoituksissa, lue juttu täältä.

Lue myös