Uudenmaan Pelastusliitto 70 vuotta 21.9.2022

Etusivu > Artikkelit > Uudenmaan Pelastusliitto 70 vuotta 21.9.2022

Uudenmaan läänin palokuntaliiton perustaminen tuli ajankohtaiseksi, kun palokuntien järjestöllisen uudelleen organisoinnin yhteydessä Yleinen Palokuntaliitto muuttui Palokuntien Keskusliitoksi, johon jäseneksi liittyminen tapahtui läänin palokuntaliittojen kautta.

Kevään ja kesän 1952 aikana pidettiin Helsingin maalaiskunnan palokuntien keskustoimikunnan sekä Keravan ja lähiympäristön palopiiri ry:n edustajien yhteisiä kokouksia liiton perustamiseksi.

Uudenmaan läänin palokuntaliiton perustava kokous kutsuttiin koolle Tieteellisten seurojen talolle 21.9.1952. Kokouksessa päätettiin liiton perustaminen, hyväksyttiin liiton säännöt ja valittiin liitohallitus.

Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin palomestari Allan Harne (Helsingin kaupungin palokunta) vuosille 1952 –1954. Uudenmaan palokuntaliiton ensimmäiseksi sihteeri/toiminnanjohtajaksi valittiin Johan Rosenberg 1952 – 1953. Liiton toiminta keskittyi aluksi jäsenten hankintaan. Perustamisvuonna jäseninä oli 22 palokuntaa.

Vuoden 1993 syyskokouksessa uudeksi liiton nimeksi tuli hallituksen ehdotus Uudenmaan Pelastusliitto – Nylands Räddningsförbund. Äänestys oli tiukka. Muutoin läänin alueen yhdistyminen jäi vielä toteutumatta vuoden 1993 aikana ja lopullisesti uudet säännöt ja nimi otettiin käyttöön 29.5.1994.

Kuvassa näkyvät perustajajäsenet, eli palokunnat, VPK:t. Useimmat perustajajäsenistä ovat edelleenkin Uudenmaan Pelastusliiton jäseniä, ja jo silloin palokuntia oli koko Uudeltamaalta. Muutama perustajajäsenistä on lopettanut toimintansa, mutta tilalle on tullut uusia palokuntia, ja liiton jäsenpalokuntien määrä onkin tänä päivänä 101. Liitolla on muita yhdistysjäseniä 15, yritysjäseniä 20, kuntajäseniä 10, kannatusjäseniä 2 ja kunniajäseniä 3. Varsinaisia jäseniä on siis nyt 150, palokuntayhdistyksiä jäsenenä 79 enemmän kuin vuonna 1952.

Uudenmaan Pelastusliitto on vakiinnuttanut asemansa pelastusalalla, ja on yksi Suomen suurimmista pelastusliitoista. Jäsenistö on tärkein kumppanimme, ja samalla vahvuutemme. Palokunnat ovat liiton perustaneet, ja toimintamme kulmakivi on edelleen palokuntatoiminnassa, muita jäseniä unohtamatta. Tärkeitä yhteistyökumppaneitamme ovat myös kaikki Uudenmaan pelastuslaitokset, jotka tukevat toimintaamme monella tavoin.

Liitto on juuri niin vahva kuin sen jäsenistö, ja Uudellamaalla voi varmuudella sanoa: Me olemme vahvoja, yhdessä!