UPL:n marraskuinen syyskirje jäsenistölle

Etusivu > Artikkelit > Uutiset > UPL:n marraskuinen syyskirje jäsenistölle

Hyvät palokuntalaiset ja jäsenistö, 

Syksy on taittunut jo siihen vaiheeseen, että aamuisin ja iltaisin on todella pimeää. Heijastimet on toivottavasti löydetty kätköistä käyttöön ja kynttilöitä poltetaan valvotusti. Vaikka hämärän laskeutuessa tekisi hetkittäin mieli takkatulen ääreen vain olemaan, on vuotta ja tekemistä vielä jäljellä. Osa toiminnoista ja tapaamisista on siirretty suosiolla ensi vuodelle, osa etänä seurattavaksi ja osallistuttavaksi. Tämä ei tarkoita etteikö osallistuminen olisi yhtä tärkeää. Päinvastoin, nyt jos koska on hyvä hetki verkostoitua yli totuttujen rajojen ja kuunnella muiden ajatuksia ja ideoita! Ensi vuoden suunnitelmat alkavat jo hahmottumaan ja mitä kaikkea uusi vuosi tuo tullessaan ei kukaan vielä tiedä. Se on kuitenkin varmaa, että yhdessä tekemällä ensi vuodesta tulee entistä ehompi.

Liiton yhdistetty kevät- ja syyskokous

UPL:n yhdistetty kevät- ja syyskokous järjestettiin torstaina 29.10.2020. Kokousta oli mahdollista seurata myös etänä, paikalle saapui noin 20 henkilöä. Hallituksen kokoonpano säilyy samana ensi vuodelle. Kokouksesta voit lukea lisää liiton kotisivuilta.

Perinteinen puurojuhla
Liitto on perinteisesti järjestänyt joulutilaisuuden, puurojuhlan. Tänä vuonna liitto kantaa vastuunsa Covid-19 – viruksen leviämisen estämiseksi, eikä tilaisuutta perinteisessä muodossa järjestetä. Liitto tulee kutsumaan koolle palkittavia henkilöitä ja palkitsemistilaisuus striimataan etänä seurattavaksi. Kerromme tästä tarkemmin lähiviikkoina kotisivuillamme.

Palokuntakoulutukset 
Kevään peruuntuneita kursseja on saatu paikattua syksyn aikana hyvin ja tänä vuonna on toteutunut jo yhteensä 25 hälytysosastojen perus- ja täydennyskurssia. Uutena täydennyskurssina toteutettiin Väkivalta- ja uhkatilannekurssi, minkä jokainen pelastuslaitos tarjosi tänä vuonna alueellansa. Pitkästä aikaa toteutuivat myös Vauriopuukurssi ja Henkisen tuen kurssi.

Palokuntakoulutusuudistus pelastusopistolla on meneillään ja seuraava vaihe on saada kouluttajat ja kurssilaiset uuteen oppimisympäristöön. Etenemme sitä mukaa kun uudet materiaalit valmistuvat ja kouluttajien koulutukset etenevät. Siihen asti mennään entiseen malliin.

UPL (edustajana Johanna Vuorensyrjä) on mukana pelastusopiston palokuntakoulutus-uudistuksen kehittämisverkostossa edustamassa koulutuksen järjestäjiä.  Alueemme osalta käynnistyy lisäksi pelastuslaitokset/UPL/Helpe yhteistyöprojekti, minkä tarkoituksena on yhtenäistää toimintatapoja kurssille hakeutumiseen liittyen. Aluksi keskitytään fyysisiin kurssivaatimuksiin, myös muita koulutusten järjestämiseen liittyviä asioita tullaan käsittelemään työryhmässä.

Lisätietoja palokuntakoulutuksiin liittyen antaa Johanna Vuorensyrjä p. 0400 327 954 tai johanna.vuorensyrja@upl.fi.  Muistattehan ottaa käyttöön Haka App mobiilisovelluksen, minkä kautta avoimet koulutukset löytyvät myös näppärästi.

Valmentajakoulu palokunnille
Valmentajakoulussa annetaan tietoa, miten palokunta voi ansaita rahaa toteuttaessaan taloyhtiölle asukasillan tai vaikka alkusammutusharjoituksia järjestämällä. Korvaussumma on kiinteä ja se maksetaan 1-3 tunnin koulutuksista. Ensimmäiset valmentajakoulut on jo pidetty, mutta niitä tullaan järjestämään kevättalvella lisää. Koulu kestää yhden arki-illan ja koulussa käydään läpi tapahtumien raportointimenetelmät sekä tutustutaan jo valmistettuun aineistoon. Koulutusaineistoa tullaan tekemään jatkuvasti lisää ja se on kaikkien valmentajien käytössä. Valmentajakoulun vastuuhenkilönä liitossa on Aukka. aulis.partanen@upl.fi Laita hänelle sähköpostia, jos olet kiinnostunut tulemaan koulun penkille.

Vuokrattava kalusto
Edelleen palokunnat ja jäsenistömme voivat vuokrata erilaista kalustoa edulliseen hintaan, 30€/lainaus. Vuokrattavissa on mm. kaksi erikokoista soppatykkiä, iso kaasugrilli, pop corn -kone (iso), sähköllä toimiva rasvakeitin (pienempään tapahtumaan munkit hoituvat loistavasti tällä), vanhempia elvytysnukkeja sekä kaksi uutta, ja nyt myös kolme Baby-Annea. Palokunnan tapahtumiin voi vuokrata myös piknik settejä, joissa penkit ja pöytä (50×220) Varauksia hoitaa aulis.partanen@upl.fi 

UUTUUS: Paloilmoitinsimulaattori lainattavissa koulutus- ja harjoittelukäyttöön
UPL on hankkinut paloilmoitinsimulaattorin, joka on lainattavissa käyttöön jäsen palokuntien viikkoharjoituksissa ja muussa koulutustoiminnassa. Simulaattoriin on kytketty ilmoitinkeskuksen lisäksi sireeni, vilkkuvalo, paloilmoitinpainike sekä optinen paloilmaisin. Mukana on käyttöohje.

Kaikki komponentit ovat kiinnitetty vaneriseen kuljetuslevyyn. Levyssä on kahdella sivulla kantoaukot. Simulaattorin paino on noin 15 kiloa. Lainaushinta on 30€ / kerta. Varaukset sähköpostilla aulis.partanen@upl.fi

Ansiomerkit ja -mitalit
Muistathan että jos palokunta viettää tulevana talvena/keväänä juhlia, huomionosoituksena jaettavat ansiomerkit ja -mitalit kannattaa hakea ajoissa! Tietoa ansiomitaleista täältä.

Topperin vaatetilaukset
Tilaukset edelleen sari.tuuri-salonen@upl.fi, tutustu TÄSTÄtilausohjeisiin, hinnastoon jne.

Webinaarit
UPL on järjestänyt kuluneen vuoden aikana useita webinaareja, ja niiden toteuttamista jatketaan. Hyvät ideat ja ehdotukset aiheiksi otetaan mielellään vastaan. 

Vakuutukset
Nyt kun palokuntien syyskokouksia on pidetty/tulossa, muistattehan tarkastaa että palokunnan vakuutukset ovat kunnossa. Vakuutuksen voi ottaa myös UPL:n kautta, palokuntiin jo aiemmin lähtenyt vakuutuskirje on Vakuutustiedote_palokunnille_2021.pdf (viim. ilm.päivä on 31.11.2020). Lisätietoja vakuutuksista sari.tuuri-salonen@upl.fi

Paloturvallisuusviikko

Viikko alkaa perinteisesti Päivä paloasemalla -tapahtumalla lauantaina 21.11., tänä vuonna poikkeuksellisesti päivä toteutetaan virtuaalisesti. Virtuaalinen paloasema löytyy 21.11. lähtien osoitteesta: https://paloturvallisuusviikko.fi/paiva-paloasemalla/

Paloturvallisuusviikolla on runsaasti some-tarjontaa. Helpoiten jaat sisältöä Facebookissa seuraamalla näitä kanavia (ja jakamalla postauksia edelleen):

https://www.facebook.com/paivapaloasemalla

https://www.facebook.com/paloturvallisuusviikko

Kiitos kaikille uurastuksesta tänä haasteita tulvillaan olleena vuonna sekä turvallista loppu syksyä!

Tessa, Aukka, Johanna ja Sari

Lue myös