Ohjeita ja suunnitelma nuorten koskemattomuudesta palokunnille vapaaseen käyttöön

Etusivu > Artikkelit > Uutiset > Ohjeita ja suunnitelma nuorten koskemattomuudesta palokunnille vapaaseen käyttöön

Uudenmaan Pelastusliitto on 9.9.2021 lähettänyt jäsenpalokunnilleen seuraavan viestin:

Hyvä vastaanottaja palokunnassa, 

viime viikkoina pelastusalalla on noussut keskusteluihin erilaiset häirintätapaukset, niiden käsittely ja ensisijaisesti ehkäisy. Jokaisella palokunnalla on oma toimintakulttuurinsa, mutta yhtenäistä kaikille pitäisi olla että palokuntaharrastus on kaikille turvallinen ja tasa-arvoinen harrastus. Nämä ohjeet on kerätty palokuntien tueksi, ja samalla toivoen, että niille ei kuitenkaan olisi käyttöä. Pelkkä toteamus nollatoleranssista häirinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta ei riitä, vaan niiden estämiseen täytyy koko palokunnan sitoutua. 

Tässä siis vapaasti käyttöönne muokattavissa olevaa materiaalia. Liitteinä on Suunnitelma nuorten koskemattomuudesta, Toimintaohjeet palokunnille epäasiallisen käytöksen tapausten käsittelyyn, Ohje rikostaustaotteen hakemiseen (lasten ja nuorten kanssa toimimiseen) sekä lyhyt muistutus yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta. 

Monella palokunnalla nämä asiat ovat varmasti kunnossa, mutta viime talvena UPL:n toteuttama kysely tasa-arvoisuudesta ja yhdenvertaisuudesta toi esille myös sen, että monella ei ole. Nämä dokumentit on kaikki tehty word -pohjille, joten palokunnat voivat itse halutessaan muokata ohjeita oman palokunnan johtosääntöjen mukaisiksi. Uudenmaan Pelastusliiton logot ovat vain mallina, ne voi korvata oman palokunnan logoilla. 

Toivottavasti näistä ohjeista on apua palokunnille omassa toiminnassaan, ja jos omia ohjeistuksia ei vielä näistä aiheista ole ollut, tukea myös niiden tekemiseen. 

Tässä vielä muutama vinkki siihen, mitä voitte tehdä juuri nyt (jos ette ole jo tehneet) :

  • Nimetkää palokunnassa henkilö/henkilöt, joille kaikesta häirinnästä voi ilmoittaa.
  • Kertokaa tämän/näiden henkilöiden nimet julkisesti, niin että kaikki varmasti tietävät.
  • Pistäkää jäsenistö lukemaan joko kaikki tai osa ohjeista ja kuittaamaan että luettu on.
  • Pitäkää osa ohjeista (tai kaikki) avoimesti esillä, tai ainakin niin että kaikki tietävät missä ne ovat.
  • Puhukaa palokunnalla avoimesti häirinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä – avoimuus lisää luottamusta niin aikuisten kuin nuortenkin keskuudessa!

Ohjeistukset on viety myös liiton kotisivuille, www.upl.fi -> Järjestötoiminta palokunnissa -> Materiaalipankki palokunnille https://www.upl.fi/jarjestotoiminta/materiaalipankki-palokunnille. Jos mieleenne tulee jotain mitä puuttuu, on liikaa, voisi sanoa selkeämmin, kertokaa, ja päivitämme ne tuonne materiaalipankkiin. Samoin lisäämme tuonne sivuille muunkin mahdollisen näihin aihepiireihin liittyvän materiaalin. Palaute on myös tervetullutta, ovatko materiaalit tarpeellisia palokuntien käyttöön ja avuksi. 

Dokumenttien laatimisessa on hyödynnetty SPEK:n suosittelemaa ohjetta, jonka ovat tuottaneet nuoriso-, liikunta- ja sosiaali- ja terveysalan kattojärjestöjen Allianssi, Valo ja SOSTEn sekä kulttuurialan toimijoita edustavan Taiteen edistämisen keskus Taike. Myös palokuntien jo olemassa olevia ohjeistuksia on hyödynnetty tämän ohjeistuksen tekemisessä, samoin Väestöliiton tuottamaa Et ole yksin -aineisto urheiluseuroille.

  • Materiaali on siis vapaasti muokattavissa, mutta kunnioitetaan alkuperäislähteitä, joista nämä dokumentit on kerätty, eli jätättehän asiakirjoihin maininnat tekijöistä.

Samankaltaiset artikkelit