Kuka saa osallistua palokunnan ulkopuolisiin tapahtumiin?

Etusivu > Artikkelit > UPL Blogi > Kuka saa osallistua palokunnan ulkopuolisiin tapahtumiin?

Uskon, että en ole ainoa, joka on palokunnassa miettinyt, että miten esimerkiksi palokuntanuoret voisi tavoittaa? Erityisesti tämä nousee esille, kun toimitaan alueellisella tai valtakunnallisella tasolla. Nyt suurleiriprojektin aikana olen huomannut monta erilaista toimintatapaa, joista mietin, että voisimmeko toimia toisin? 

Yksi tiedostettu haaste leirille osallistumisessa on, että palokunnassa päätetään (yleensä aikuiset) että leirille ei osallistuta. Syitä voi olla monia mutta valitettavan usein syy on, että ohjaajia ei ole. Mietin, että miksi se estäisi nuorten osallistumisen leirille? Tai mikä estäisi yleensäkin yksittäisen palokuntalaisen osallistumisen leirille, vaikka nuoria ei leirille osallistuisikaan?  

Monilla liikunta- tai partioleireillä voi nuoret (vanhempien kanssa) ja aikuiset ilmoittautua itsenäisesti leirille. Palokunnissa asiaa perustellaan usein, että kuka nuoren/ palokuntalaisen sitten vakuuttaa, jos sattuu jotain. Kuka maksaa osallistumismaksut? Tai yksi usein kuultu perustelu on, että leirille ei voida ottaa yksittäisiä nuoria, koska heitä ei tunneta etukäteen.  

No, voin todeta, että palokuntaleireilläkin nuoret ovat pääsääntöisesti täysin tuntemattomien ohjaajien mukana suurimman osan leiristä. Vakuutuksetkin ovat järjestettävissä ja varmasti osallistumiseen liittyvien kulujen maksaminen on mahdollista myös osallistujien toimesta, kun on intoa ja mielenkiintoa osallistua. 

Tiedonkulku ja osallisuus on myös asia, mitä olen pohtinut. Palokuntakenttä on edelleen hierakkinen ja sen vuoksi viestintä jää usein jollekin portaalle, mikä ei välitä tietoa eteenpäin. Onneksi sosiaalisen median aikakaudella on viestinnässä parempi mahdollisuus tavoittaa myös yksilöitä. Kaikki eivät kuitenkaan ole somessa mutta esim. SPEK:n 24365-uutiskirjeen voi tilata yksilönäkin, jolloin viesti tavoittaa yhä useamman yksilön. 

Palokuntatoiminnassa yksilön osallistuminen erilaisiin tapahtumiin, kuten leirille, ei kovin ole tuttua. Olemme tottuneet siihen, että osallistumme palokuntana. Mutta miksi nuoret tai palokuntalaiset eivät voisi osallistua itsenäisesti omasta päätöksestä mihin tahansa tilaisuuteen, jos vain intoa ja mielenkiintoa on? Uskon, että moni voisi löytää aivan uusia tapoja osallistua toimintaan sekä verkostoituessa löytää uusia ystäviä, jos hyväksyisimme yleisesti yksittäisten palokuntalaisten osallistumisen erilaisiin tilaisuuksiin. Webinaarit ovat olleet jo erinomainen väline tämän toimintakulttuurin muuttamisessa. 

Kun Eldis 22 leiri järjestetään Uudellamaalla, toivotaan, että mahdollisimman moni UPL:n alueen palokuntalaisista innostuu osallistumaan leirille. Tarkoituksena on, että kukin voisi osallistua oman mielenkiinnon tai aikataulujen mukaan. Erityisesti Uudenmaan alueelta toivotaan osallistujia leirin rakentamiseen ja purkamiseen sekä leirin aikana järjestettäviin erilaisiin pop-up turvallisuusviestintätilaisuuksiin. 

Erilaiset osallistumisen muodot mahdollistavat esimerkiksi parin tunnin osallistumisen tai vaikkapa määräaikaisen ajan osallistumisen tiettyyn projektiin, vaikka ei pääsisikään viettämään koko viikkoa leirillä. 

Jokaisen yksittäisen vapaaehtoisen panos on kullanarvoinen, kun tapahtuma toteutetaan vapaaehtoistyöllä. Muutetaan ajatus- ja toimintakulttuuriamme yhdessä kokeilemalla erilaisia uusia tapoja osallistua ja viestitään mahdollisimman avoimesti kaikille halukkaille. Tervetuloa mukaan! 

Terveisin Valtteri 

Samankaltaiset artikkelit