Kuka olet ja mistä palokunnasta?

Mika Nilsson, Vihtijärven VPK, palokunnan päällikkö

Kauanko olet ollut mukana palokunnassa ja kv-toiminnassa?

Palokunnassa olen ollut mukana vuodesta 2005, KV toiminta tuli mukaan palokuntaamme noin vuonna 2016. Olen ollut itse mukana palokaluston maahantuonti-liiketoiminnassa vuodesta 2010, jolloin aloin muodostamaan kansainvälistä verkostoa palokaluston valmistajien ja myyjien parissa.

Millaista KV-toimintaa teillä on? (ystävyyspalokunta, CTIF, muu)

Vihtijärven vpk on ollut kaksi kertaa mukana Berlin Firefighter Stairrun kilpailussa. Idea kilpailuun osallistumisesta tuli sattumalta, kun näin kilpailun ollessani IV sopimuspalokuntapäällikkoseminaarin kanssa Berliinissä toukokuussa 2017 tutustumassa paikalliseen pelastustoimintaan. Satuimme olemaan Alexanderplatsilla samaan aikaan kun kilpailut olivat, ja siinä heitin aluksi vitsinä että ensi vuonna Vihtijärven joukkue osallistuu kisaan (ensimmäisenä suomalaisena joukkueena koskaan).  Samalla seminaarin reissulla tutustuin myös Falkenseen päällikköön Daniel Broseen – jonka kanssa sitten juuri vuoden 2018 porraskilpailun järjestelyjä lähdettiin suunnittelemaan. Daniel avusti suuresti meitä, ilman häntä ei matka olisi onnistunut. Siitä lähtien olen pitänyt Danielin kanssa tiiviisti yhteyttä, ja hän on myös vieraillut Vihtijärvellä. Virallista ystävyyspalokuntaa emme kuitenkaan saaneet Falkenseesta, koska heillä semmoisia on jo kaksi kappalein suomessa. Päädyimme statukselle ”frendipalokunta” ?

Lisätietoja Berlin Firefighter Stairrun -kilpailusta -> https://www.berlin-firefighter-stairrun.de/

 Lohtajan suurleirillä otinkin sitten tavoitteeksi kartoittaa löytyisikö sieltä mahdollista ”vapaata” ystävyyspalokuntaa meille, ja siellä sitten tapasimme Lubhteenin palokunnan. Tutustuimme leirillä ja myöhemmin he tulivat Vihtijärvelle vierailulle. Suunnitelmissa on ollut vastavierailu Saksaan, mutta korona on sotkenut ainakin toistaiseksi ne suunnitelmat.

Mitä teette ystävyyspalokunnan (Ctif, muu toiminta) luona tai kun he ovat täällä? Teettekö jotain muutakin kuin vierailuja?

Berliinin porraskisoissa olemme Falkenseen ”tiimissä” eli saamme käyttää heidän huoltoansa, paineilmapulloja ja telttaansa kisapaikalla. Lubhteenin kanssa näin alkuun on ollut vain heidän vierailunsa Vihtijärvellä, silloin vietimme aikaa yhdessä ja tutustuimme Vihtijärven ympäristöön yhdessä.

Kuinka usein, missä ja ketkä osallistuu (nuoret vai aikuiset vai molemmat)?

Porraskilpailutoiminnassa on mukana vaan hälytysosaston jäseniä. Lubhteenin vierailuissa on ollut myös nuoria mukana molemmilta palokunnilta.

Miten ystävyyspalokunnan (Ctif, muu toiminta) voi saada ja mitä ylläpito vaatii?

KV-toiminta antaa runsaasti ainutkertaisia kokemuksia siihen osallistuville henkilöille. On myös mahdollista tutustua paikkoihin ja ihmisiin joihin muuten ei koskaan tulisi mentyä/tutustuttua. Tietenkin asia on niin, että kaikki eivät KV asioista välitä, mutta uskon että usealle mahdollisuus KV toimintaan myös lisää intoa pysyä palokuntaharrastuksessa mukana.  Ylläpito vaatii jatkuvaa yhteydenpitoa kontakteihin, varsinkin alkuun. Toiminta vaatii myös tietynlaista ”pariutumista” henkilötasolla, pitää olla muutamia avainhenkilöitä jotka ystävystyvät toisen palokunnan henkilön kanssa niin – että yhteydenpito palokuntien välillä pysyy jatkuvana. Sekä virallisella palokunta-palokunta tasolla, että henkilö-henkilö tasolla. Näin saadaan vahvoja siteitä aikaiseksi. Jos kontakti on vain yhden henkilön ”takana” tulee suhteesta liian henkilöitynyt ja se on myös hyvin haavoittuva. Päällikkönä rohkaisen palokuntamme jäseniä olemaan yhteydessä suoraan ystävyyspalokunnan jäsenten kanssa.

Ketä voisi kiinnostaa ja kenelle sopii?

Kiinnostaa kaikkia, mutta tietenkin nuoret ovat avoimempia ja kielitaitoisempia, jolloin kynnys osallistua toimintaan on matalampi. Mutta kyllä meillä vanhemmatkin pärjäävät hyvin käsiä ja google kääntäjää hyödyntäen. Tärkeintä on, että on luonteeltaan kiinnostunut uusista kokemuksista ja kulttuureista.

Paras muistosi?

Porraskisat ovat aina mukava tapahtuma, tietenkin ensimmäinen kerta jäi muistiin koska lähdettäessä kisaan en ollut lainkaan varma että pääsenkö ylös asti. Oluet onnistuneen suorituken  jälkeen Falkenseen kavereiden kanssa torilla maistuivat todella hyvältä ?

Mitä kv-toiminta on sinulle antanut?

Uusia ystäviä sekä roppakaupalla ainutkertaisia kokemuksia.

Miten tästä voi muuten hyötyä yksilö ja yhdistys?

Varmasti yksilötasolla jokainen kehittyy sosiaalisesti, riippumatta lähtötasosta. Yhdistys hyötyy varmasti sitä kautta, että palokuntaharrastuksen houkuttelevaisuus kasvaa kun tiedetään että myös KV toiminta on palokunnassa mahdollista.

Mitä se vaatii?

Se vaatii rohkeutta heittäytyä ja halua ottaa ”sosiaalisia riskejä” tutustumalla uusiin ihmisiin vieraasta maasta.

Kuinka rahoitetaan?

Meillä rahoitus hoidetaan niin, että meille tulevien vierailuiden kulut maksaa yhdistys. Kun me lähdemme reissuun niin silloin yleensä suurimman osan kuluista maksavat osallistujat itse, yhdistys maksaa mahdollisesti jonkin osan reissusta.

Mistä löytyy ko toimintamuodosta lisätietoa?

Ei taida löytyä muuten kuin kysymällä meiltä.

Vapaa sana:

Toiminnan käynnistäminen ja ylläpito vaatii muutaman innokkaan ”hullun” aktiivista toimintaa. Jos yhdistysten puheenjohtajat vaan sopivat yhteistyöstä sähköpostilla keskenään, niin silloin käy niin ettei toiminta lähde todenteolla liikkeelle. Vaaditaan henkilökohtaisia suhteita ja halua ylläpitää niitä suhteita.

Juttuja ystävyyspalokunnista keräävät UPL:n nuorisotyötoimikunnan kv vastaava Flori ja kv-vara Vilma.