Toimivat johtamistavat palokunnassa -ohjelma

Etusivu > Artikkelit > Toimivat johtamistavat palokunnassa -ohjelma

Uudenmaan Pelastusliitto on aloittanut Toimivat johtamistavat palokunnassa -ohjelman maaliskuussa 2023, ohjelmaa vetää Kristian Holmström Tuusulan VPK:sta.

Viime vuonna tehdyssä kyselyssä kartoitettiin palokuntien tuen tarpeita eri aihealueista, vastauksissa korostui palokuntien päällystöjen tuen tarve. Tämän johdosta Uudenmaan Pelastusliitto on halunnut lähteä tukemaan alueen palokuntien päällystöä Toimivat johtamistavat palokunnassa -ohjelmalla. Ohjelman ensimmäinen vaihe on aloitettu jo maaliskuun puolella, lähettämällä jäsenpalokuntien päällystölle tarkempi kartoituskysely tuen tarpeesta.

Ohjelman tarkoitus on tukea palokuntien päällystöä johtamisessa, jaksamisessa ja tehtävien hoitamisessa.

Ohjelman vetäjän esittely – kuka minä olen?

Olen Kristian Holmström ja toimin tällä hetkellä Tuusulan VPK:n koulutuspäällikkönä sekä 1. varapäällikkönä. Päivätyössä olen Pekkaniska Oy:llä henkilönostinlogistiikan ajojärjestelijänä, varsin monipuolisilla työtehtävillä. Lisäksi maaliskuusta 2023 alkaen projektipäällikkönä Uudenmaan Pelastusliitossa.

Palokuntatoiminnan aloitin toukokuussa 2009 Tuusulan VPK:ssa ja matka jatkuu edelleen. Palokuntien kursseja olen käynyt 16kpl, joista mainittakoon yksikönjohtajakurssi ja sopimuspalokuntien päällikkökurssi.

Erilaisia rooleja palokunnassa:
– vuodesta 2010 nuoriso-osaston kouluttajana.
– vuodesta 2016 palokunnan varustevastaavana, sekä perehdytyksistä vastaaminen ja viikkoharjoitusten vetäminen.
– vuodesta 2018 palokunnan 1. varapäällikkö sekä koulutuspäällikkö.

Lisäksi olen ollut mukana kahdella nuorten suurleirillä ja lähes joka kesä UPL/Helpe nuorten kesäleirillä. Lisäksi useissa erilaisissa vastuutehtävissä nuorten alueellisilla leireillä.Palokunnan päällystön tehtävä on pitää palokunta elinvoimaisena, operatiivisesti toimintakykyisenä sekä ylläpitää hyvää yhteishenkeä.
Päällystön tehtävät ovat kuitenkin määräaikaisia, mikä tuo omat haasteensa, varsinkin jos jatkumoa ei ole tai on huonot lähtökohdat hoitaa näitä tehtäviä. Voi tämä määräaikainen tehtävä käydä erittäin raskaaksi, varsinkin muun elämän kanssa yhteensovittaminen, tällöin päällystö tarvitsee toisinaan tukea ja opastusta.

Sopimuspalokunta maailma on muuttunut valtavasti viime vuosina, tämä on lisännyt entisestään päällystön tehtäviä ja haasteita. Näiden seikkojen takia olen iloinen, että Uudenmaan Pelastusliitto on päättänyt aloittaa tämän ohjelman ja olen innoissani päästessäni mukaan luotsaamaan tätä ohjelmaa. Minulla on aito halu löytää ne keinot millä palokuntien päällystöt saavat tukea ja apua tehtäviensä hoitamiseen, sillä samalla teen työtä niin itselleni kuin kaikille samojen ongelmien kanssa painiville.

Miten ohjelma jatkuu, miten jatkamme tästä?

Olemme jo tehneet ensimmäisen kartoituskyselyn, jossa vastaajilla on ollut mahdollisuus jättää yhteystietonsa. Olemme heihin yhteydessä vielä tämän kevään aikana, ja jatkamme heidän kanssaan kartoitustyötä. Mitkä ovat ensimmäiset konkreettiset askeleet kyselyn jälkeen, määräytyy pitkälti vastaajien mukaan. Saattaa olla, että järjestämme isomman, kaikille yhteisen tapaamisen. Tai sitten tapaamme palokuntien päällystöjä pienemmissä ryhmissä. Varmaa kuitenkin on, että jatkamme työtä palokuntien päällystöjen kanssa, emmekä vain yhden projektin ajan, vaan myös tulevaisuudessa.