Lauantaina 18.3. toteutui vihdoinkin UPL:n palokuntanaisten hyvinvointipäivä. Tätä päivää on aloitettu suunnittelemaan jo ennen COVID 19 -pandemiaa, ja tapahtuma ennätettiin perumaankin 5 tai 6 kertaa. Mutta periksi ei annettu, ja onneksi ei annettu, sillä päivä oli enemmän kuin onnistunut! Mukava ja rento fiilis, 17 palokuntanaista, uusia tuttavuuksia, hyvää ruokaa ja hyvinvointia, siinä oli kaikki kohdillaan.

Päivä alkoi klo 9 tienoilla ”kevyellä” aamiaisella, jonka Savion VPK:n naiset olivat tehneet valmiiksi. Paikalla oli naisia seuraavista palokunnista: Savion VPK, Kellokosken VPK, Jokelan VPK, Nummelan VPK, Leppävaaran VPK ja Malmin VPK. Aamiaisen jälkeen tehtiin esittelykierros, josta muodostuikin melkoisen hauska keskustelu siitä, kuinka kukakin oli palokuntatouhuihin tullut mukaan. Osa oli jo ollut mukana nuoriso-osastoissa, oli miesten tai ystävien mukana tulleita, omien lasten harrastusten mukana tulleita ja yksi jopa baarista mukaan rekrytoitu!

Esittelykierroksen (joka kesti tietysti pidempään, kaikkien muistot saivat välillä melkoisia naurunpuuskia ja jatkokeskusteluja aikaisiksi!) jälkeen Anne Raatikainen (Malmin VPK) veti koko naisporukalle aamuvenyttelyä, Melkein kuuli, kun salissa naisten niskat ja polvet rutisivat, tuli selväksi että edes pieni venytteleminen kannattaa.

Yhtenä aiheena päivälle oli palokunnilla tapahtuva erilainen muonitus (hälytysmuonitus jätettiin tästä kokonaan pois). Jaana Vikström (Savion VPK) johti keskustelua, mainittakoot, että yhden yhtä diaa ei päivän aikana näytetty! Puhuttiin erilaisista tavoista muonittaa, tehdä ruokaa, annoskoot olivat yksi aihe, puhuttiin maustamisesta ja kuinka puolivalmisteilla voi helpottaa muonitusta. Mietittiin myös jonkun sortin resepti ”pankin” kasaamista joko UPL:n sivuille tai UPL naiset -Facebook -ryhmään.

Lounaassa ei oltu sitten yhtään mietitty annoskokoja, määrästä olisi syönyt kolme kertaa isompi joukko! Lounas oli vähän poikkeuksellisesti valmistettu, ruokia valmistivat Sari Tuuri-Salonen (UPL ja Malmin VPK) ja Sanna Nikander (ei missään palokunnassa, mutta Savion rekrypaperit kotona) Sannan kotona Saviolla. Vähän nyt olen jäävi kirjoittamaan, kun itse olin tekemässä ruokaa, mutta tässä tulee 🙂

Tarkoitus oli näyttää, mitä kaikkea herkkuja esim. juureksista saa, millaisia tahnoja voi tehdä leivän kanssa, kuinka käyttää melkoisen vähän lihaa, vaikkakin proteiinit mietittiin kohdilleen. Ruuanlaitto lähti vähän ”lapasesta”, ja kaikkea tuli sitten melkoisen paljon…Tässä vähän listausta, mitä oli tarjolla:
-broilerinjauhelihasta pinaatti-feta ja itämaisia -pullia
-makaronisalaattia
-juustoja
-parsa-kinkkumunakasta
-kesäkurpitsa-kauraleipää
-kikherne- ja kukkakaalitahnaa
-paprika-anjovis-kapris-sitruuna -”salaattia”
-valkokaali-porkkana -raastesalaattia (pikkelöitynä) ja marokkolaisittain maustettua lantturaastetta
-erilaisia juureksia ja vihanneksia eri lailla maustettuina, kuten punajuurta, lanttua, parsakaalia, munakoisoa
-paahdettuja kesäkurpitsan siemeniä, raejuustotahnaa, tavallista salaattia, yrttejä…
-jälkkäriksi vielä ihana kakku, ja jos ei halunnut kakkupohjaa, niin täytteenä ollutta rahkaa oli myös pelkästään tarjolla

Ehkä jotain jopa unohtui, mutta tärkeintä oli että ruoka oli hyvää, ja sitä todellakin oli riittävästi! No ehkä vielä tärkeämpi juttu oli se, minkä toinen kokkaajista, Sanna, sanoi alussa jo ääneen. Suunnilleen näin: ”haluttiin rakentaa teille palokuntanaisille juhla-ateria, jolla kunnioitetaan antamaanne valtavaa panosta vapaaehtoisina.” Juuri näin.

Iltapäivällä Sanna sitten puhui naisen hyvinvoinnista, niin terveyden kuin myös sen oman jaksamisen kautta. Tätä ”luentoa” olisivat kaikki meistä kuunnelleet kauemminkin, on tärkeää, että myös vähän ”vaietumpia” asioita uskalletaan käsitellä. Kuten vaikkapa ne vaihdevuodet, kukaan niiltäkään ei taida karkuun päästä. Kuvagalleriassa on kansikuvia erilaisista kirjoista, joita Sannalla oli mukanaan, vinkkeinä hyvästä asiaan liittyvästä kirjallisuudesta. Tässä vielä muutamia nettilinkkejä, joista päivän aikana puhuttiin: www.sydan.fi, www.mielenterveystalo.fi ja www.terveyskirjasto.fi

Sanna tekee myös koruja, joten näytillä (muutama ostettiinkin) oli Sanna Nikanderin suunnittelemia ja valmistamia korva- ja kaulakoruja.

Aika loppui tietysti kesken, ja osan oli kahvin ja ihanan kakun jälkeen lähdettävä muihin viikonlopun rientoihin, mutta noin puolet jäivät vielä Anne vetämään kehonhuoltoon. Oli aivan ihanaa päättää muutenkin rentouttava päivä todella rentouttavaan venyttelyyn ja pienen pieneen meditaatioon.

Loppusanoina haluan kiittää teitä kaikkia, jotka olitte paikalla. Yhdessä rakennettiin päivästä tosi kiva, ja koska lisää tällaisia toivottiin, niin tietysti niitä lisää myös järjestetään! Jälleen kerran oli, on niin hienoa huomata että entuudestaan vieraammasta palokuntanaisesta (tosin tämä pätee lähes kaikkiin palokuntalaisiin) tulee hetkessä tuttu, kuin oltaisiin tunnettu pidempäänkin. On mieletöntä huomata, kuinka yhdessä tekeminen voimaannuttaa, ja kuinka kivaa se on, jakaa asioita ja saada vaihtaa mielipiteitä. Palokuntanaiset, te, me, niin rokataan!

Sari Tuuri-Salonen/UPL