Palokuntanuorten viikkoharjoitukset UPL:ssa

Etusivu > Artikkelit > UPL Blogi > Palokuntanuorten viikkoharjoitukset UPL:ssa

Nyt on viisi palokuntien nuoriso-osastoa käynyt vierailulla Uudenmaan Pelastusliitossa, ja voi jo hyvin sanoa että ihan toimiva ja hyvä juttu! Nuoriso-osastot ovat olleet erikokoisia, ikärakenteiltaan jotain 9-17 vuotiaiden välillä, poikia enemmän kuin tyttöjä, mutta kaikkia on kyllä yhdistänyt se että suurin osa on ollut aidosti kiinnostunut aiheista, ja vierailut ovat näin kutsujan näkökulmasta ainakin menneet tosi hienosti!

Tässä sitä illan kulkua tiedoksi. Jotain pientä tarjottavaa pitää aina olla, ja tässä tapauksessa empiirisen tutkimuksen tuloksena mehu ja suklaahippukeksit toimivat oikein hyvin. Pieni pikainen esittely Uudenmaan Pelastusliitosta, siis kolme diaa, ketä ollaan ja mitä tehdään.

Sitten siirrytään varautumiseen, ja erityisesti omatoimiseen varautumiseen. Näin viiden palokunnan keskiarvolla totean että ihan loistava aihe nuorille, varautuminen on aihe mitä useissa palokunnissa ei ennätetä käymään läpi, viikkoharjoituksissa on niin paljon muutakin asiaa. Jokaisella vierailulla nuoret ovat myös kyselleet ja osallistuneet, vaikkakin kouluttajana välillä mietin kuinka asiat esitän niin että kaikkia kiinnostaa, jos ikäjakauma on vaikkapa juuri se 9-17 v. Omatoimisessa varautumisessa pyrin kertomaan just niitä juttuja mihin nuoret voivat itse vaikuttaa ja varautua, kotiin viemisiksi vanhemmille nuoret voivat ottaa Kotivara- ja 72 tuntia -esitteitä.

Nuoret voivat miettiä että pitävät vaikka kännykän power bankin ladattuna, palauttavat taskulampun oikealle paikalle kotona (tai pitävät omaa), juttelevat vanhempien kanssa kotivarasta, mitä itse haluaisivat sinne. Nuorille annan myös kotiläksyksi että kysyvät mistä ilmanvaihto sammutetaan, se kun pitää tietää nuorenkin, jos jotain sattuu ja nuori on yksin kotona. Myös yleisestä vaaramerkistä puhutaan, ja tietysti sisälle suojautumisesta, tässä olen näyttänyt NouHätä* -kampanjasta yhden videopätkän koulussa tapahtuvasta sisälle suojautumisesta vaaramerkin soitua.

(*NouHätä! -kampanja on yläluokkien valtakunnallinen pelastustaitokampanja www.nouhata.fi )

Palokuntanuorten kohdalla on palkitsevaa se että he jo osaavat monta turvallisuuteen liittyvää juttua, kuten alkusammutusta, ensiapua, hätäilmoituksen tekemisen ja osa myös osaa jo käyttää deffaa. Taitoja, mitä moni aikuinenkaan ei osaa.

Väestönsuojista seuraavaksi muutama sana, näytän vielä kuvia Helsingin väestönsuojana toimivasta Yliopiston metroasemasta, miltä näyttää kun sitä laitetaan sulkutilaan. Näitä ei muuten moni teistä lukijoistakaan ole nähnyt ? Ja sitten vihdoin sinne suojaan! Toimistomme toimii Vantaan Vapaalassa kerrostalossa, ja toinen talon väestönsuojista on meillä vuokralla, eli varastotilana. Mutta samalla suoja on ihan toimiva ja huollettu väestönsuoja, jossa käymme myös ihan väestönsuojanhoitajien kursseilla olevien aikuisten henkilöiden kanssa.

Suojassa teemme pienen tiiveyskokeen, laitamme oven kiinni ja katsomme näkyykö valoa. Suojassa esitellään mitä kaikkea siellä pitäisi tehdä, jos sellainen tilanne tulisi että sinne pitäisi suojautua. Samoin puhutaan siitä mitä sinne pitäisi tuoda, mitä saisi tehdä ja saako tuoda eläimiä, monta juttua tulee kerrottua ja extrakysymykset vielä päälle! Monelle nuorelle tämä vierailu on ensimmäinen ikinä väestönsuojaan, ja on hienoa seurata kuinka asiat kiinnostavat ja nuoret kyselevät! Suojassa pääsee myös käyttämään käsin ilmanvaihtolaitteistoja ja kömpimään hätäuloskäytävään, eli ihan oikeasti myös tekemään jotain. Uskallan väittää että nämä nuoret jotka täällä ovat vierailleet, ovat tässä asiassa aikamoisella etumatkalla moneen aikuiseen verrattuna, ja nuorille nämä asiat ovat jotenkin helppoja, nuoret eivät jää miettimään että apua, miten mä osaisin! Ja tottahan onkin että suojat on varustettu varsin hyvällä ohjeistuksella, niin varavesisäiliöissä, kuivakäymälöissä (herättävät aina yllättäen hilpeyttä) kuin itse ilmanvaihtolaitteistoissa.

Pisteenä iin päälle nuoret voivat koittaa Malkitilta lahjoituksena saatuja, käytöstä poistettuja (mutta ihan käyttämättömiä) kaasunaamareita. Näitä palokunnat saavat myös mukaansa nuorten savusukellusharjoituksiin halutessaan. Mukaan saa myös UPL:n hihamerkin, ja hienointa on ollut saada viesti erään nuoren äidiltä että kiitos, hihamerkki löysi jo paikkansa, piti kuulemma heti kiinnittää ?

Itseltä tämä vaatii joinain päivinä iltapainotteista työtä, mutta se sopii omaankin rytmiin välillä loistavasti. Toki nuorilla viikkoharjoitus on tavallista pidempi, ja osalle tulee matkaakin enemmän, mutta silti vierailijat ovat olleet tyytyväisiä käyntiin. Miinuksia en tästä touhusta löydä, plussia sitäkin enemmän, ja yhtenä makeimmista jutuista on se että palokuntanuoret tulevat tutuiksi minulle, ja samalla tietty myös liitto edes vähän tutummiksi heille.

Jos oman palokuntasi nuoret eivät vielä ole viikkoharjoitusta tänne Vapaalaan varanneet, niin sen voi tehdä laittamalla meiliä sari.tuuri-salonen@upl tai soittamalla 0400 297470. UPL:n verkkosivuilla on näkyvissä myös tapahtumakalenteri, ja sinne on kirkkaan vihreällä merkattu jo varatut illat. Niin ja sen vierailun voi sopia ihan hyvin jo ensi keväälle, täällä ollaan silloinkin ?

Sari Tuuri-Salonen
järjestöpäällikkö
Uudenmaan Pelastusliitto

Samankaltaiset artikkelit