Työnohjausta palokuntien hallinnolle & päällystölle

Etusivu > Artikkelit > Työnohjausta palokuntien hallinnolle & päällystölle

Toimivat johtamistavat palokunnassa -ohjelma lähtee tarjoamaan palokuntien päällystöille yhtenä työkaluna työnohjausta. Viime vuonna toteutetun kartoituskyselyn perusteella, yksi toivotuimmista tukimuodoista päällystölle oli nimenomaan työnohjaus.

no.. Mitä on työnohjaus?

Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä, joka tapahtuu koulutetun työnohjaajan avulla. Se on työhön, työyhteisöön ja omaan työrooliin liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden yhdessä tulkitsemista ja jäsentämistä. Työnohjaus sopii kaikille, jotka haluavat oppia ja kehittyä työssään.

Miksi työnohjausta?

Mitä työnohjauksesta voi hyötyä?

  • yhteiset tavoitteet selkiytyvät 
  • tehtävät ja roolit jäsentyvät yksilö-, ryhmä- ja organisaatiotasolla 
  • työskentely sujuu paremmin 
  • muutoskyky ja oppiminen lisääntyvät 
  • johtaminen ja yhteistyö kehittyvät 
  • ratkaisukeskeinen ajattelu kehittyy
  • yhdessä ohjautuminen ja kehittäminen paranevat

Organisaatioissa, joissa työnohjausta on toteutettu, on löydetty yhteyksiä työnohjauksen ja seuraavien tekijöiden välillä:

  • työn laatu ja tehokkuus sekä asiakastyytyväisyys parantuvat 
  • vapaaehtoistyöntekijän ammatillinen identiteetti vahvistuvat
  • jaksaminen paranee, koska omien kokemusten jakaminen vahvistaa sisäistä voimantunnetta 
  • työnohjaus mahdollistaa oppimisen muilta 
  • työyhteisön ilmapiiri paranee
  • johtaminen kehittyy ja perustehtävä kirkastuu  

Miten se tapahtuu?

Työnohjaus on oppimisprosessi,

  • jolle määritellään yhteisön toimintaa tukeva tavoite
  • jonka tuloksellisuutta arvioidaan suhteessa asetettuihin tavoitteisiin
  • jossa etsitään ratkaisuja vapaaehtoistyön sujuvuuden parantamiseksi ja ammatillisen oppimisen edistämiseksi
  • jossa keskustellaan avoimesti ja luottamuksellisesti yhteisöön liittyvistä asioista ja kokemuksista ja jäsennetään eri näkökulmia koulutetun ohjaajan avulla

Käytännössä työnohjaus muodostuu useamman tapaamisen prosessista sekä tapaamisten välillä tapahtuvasta kokemuksellisesta oppimisesta. Tapaamisissa reflektoidaan vapaaehtoistyöhön liittyviä kokemuksia. Tämän kertaista työnohjausta varten kerätään maksimissaan 10 hengen ryhmä alueemme jäsenpalokuntien päällystöistä, jotka kokoontuvat loppuvuoden ajan noin kerran kuu-kaudessa ryhmän toiveiden mukaan. Tällä kertaa työnohjaus on osoitettu vain palokuntien hallinnon tai päällystön tehtävissä toimiville.

Työnohjaaja pyrkii objektiivisuuteen ja katsoo asioita ulkopuolisen silmin. Ohjaaja ei anna suoria ohjeita eikä neuvoja ohjattaville. Sen sijaan hän auttaa kysymyksillään ohjattavia löytämään omia ratkaisuja vapaaehtoistyön sujuvuuden parantamiseksi, jäsentämään vapaaehtoistyöhön liittyviä tilanteita ja oppimaan niistä. Työnohjausta voidaan myös mukauttaa ryhmän toiveiden mukaan.

Kuka ryhmää ohjaa?

Olen Auri Korhonen, Työnohjaaja (STOry) ja ensihoitaja (AMK). Minulla on pitkä kokemus sopimuspalokuntalaisena eri tehtävissä, ensihoitajan työura mm. pelastuslaitoksella, osaamista vapaaehtoisten sekä pelastustoimen työnohjauksesta sekä johtamisen ja kehittämisen ylemmän ammatti-korkeakoulun tutkinto menossa. 

Entisenä sopimuspalokuntalaisena uskon ymmärtäväni haasteita, joiden kanssa palokunnan päällystöt kamppailevat. Sen lisäksi muistan selkeästi, miten mahtava ja inspiroiva harrastus palokunta voi olla. 

Työnohjaajana olen päässyt syventymään vapaaehtois-toiminnan sekä pelastustoimen haasteisiin sekä voimavaroihin yhä enemmän. Koska olen siirtynyt palokuntatyön ulkopuolelle, voin tarkastella asioita jokseenkin ulkopuolisen silmin. Uskon sen tuovan erilaisia ja uusia näkemyksiä kokonaisuuteen.

Olen erityisen kiinnostunut kehittämään johtamisen tapoja palokunnassa ja sen myötä tukemaan tätä yhteiskunnallisesti sekä yksilöllisesti merkittävää vapaaehtoistyötä, jota teette. Minulla on ilo ja palo asiaanne kohtaan ja voin luvata, että yhdessä pääsemme askeleen kohti parempaa palokunta-arkea.

Mitä se vaatii ja miten Pääsen mukaan?

Aiemmin (vuonna 2021) työnohjausta on jo pilotoitu alueella ja siitä on saatu erittäin hyviä kokemuksia. Tämän pohjalta palokuntien päällystöille avataan uusi mahdollisuus hakeutua työnohjaukseen. Valitettavasti resurssit ovat rajalliset ja kaikkia halukkaita ei voida ottaa mukaan. Halukkaat joudumme karsimaan hakumenettelyn kautta.

Hakeutuaksesi työnohjausryhmään, tarvitset avoimen asenteen ja halun kehittää itseäsi sekä samalla palokuntanne toimintaa. Ryhmä tulee kuluvan vuoden aikana kokoontumaan noin kuusi kertaa ryhmän aikataulujen puitteissa. Toteutus on mahdollista lähi- tai etätoteutuksena ryhmän toiveiden mukaan ja voit hakiessasi päättää, kumpaan vai molempiin haluat hakeutua. Mahdollisen valintasi koittaessa sitoudut maksamaan palokuntien omavastuuosuuden osallistumismaksusta, joka on 200,00 € / per osallistuja. Toiveena myös olisi, että mikäli sinut valitaan, myös sitoutuisit osallistumaan työnohjauskerroille.

Mikäli palokunta on kiinnostunut tilaamaan tällaisen palvelun pelkän oman hallituksen, päällystön tai muun porukan kesken toteutettavaksi, tästä voi kysyä tarjousta Pietarin kautta sähköpostitse.

Mukaan hakeaksesi, täytä hakulomake tästä:

Lue lisää täältä